Rutavdraget

Att göra ett rutavdrag innebär att man kan dra av cirka 50 % av arbetskostnaden på en mängd av olika hushållstjänster. Taket för hur stor summa man får dra av ligger på 25 000 kronor, men varierar sedan från individ till individ beroende på faktorer som inkomst, ålder och hur många andra avdrag man gör. Personer över 65 har till exempel ett tak på 50 000 kronor. För att kunna göra ett rutavdrag måste vissa krav uppfyllas, och korrekta uppgifter ska lämnas till den som utfört arbetet. Det är även viktigt att komma ihåg att du som konsument ansvarar för att alla villkor är uppfyllda.

Vad gäller rutavdraget för?

Rutavdrag görs enbart på arbetskostnader. Hushållsarbete som ger rätt till rutavdrag ska utföras på tomt i nära anslutning till bostaden, i en bostad som du själv eller dina föräldrar bor i eller har som fritidsbostad. Detta innebär att du inte måste äga bostaden, utan att man till exempel kan göra rutavdrag på städning i hyresrätter. Tjänsterna ska ingå i vad Skatteverket kallar kärnområden inom hushållsarbete, vilket inkluderar tjänster som städ- och rengöringsarbete, snöskottning, trädgårdsarbete, barnpassning, flytt- och it-tjänster, vård av kläder och personlig omsorg. Reglerna är lite diffusa och uppdateras ofta, så det gäller att kolla upp precis vad som gäller för varje enskilt projekt.

Undantag

Reglerna för rutavdrag skärptes i början av 2016, och man kan inte längre få avdrag för saker som matlagning, poolstädning och läxhjälp. Dessa definieras som ”lyxigare”, och har därför plockats bort ur listan över saker som rutavdraget gäller för. Inte heller trädfällning går att få avdrag för, eftersom Skatteverket definierar trädgårdsarbete som normalt underhåll på tomt och trädgård, medan trädfällning kräver specialistkunskaper. Specifikationerna ändras dock ofta, och från och med augusti 2016 beviljas till exempel trädbeskärning som giltigt för rutavdrag.